Fredet i 1923

Maarud gård, Sør-Odal

Maarud gård, Sør Odal

Fredet i 100 år 🇳🇴 MAARUD gård 👑 ligger i Sør-Odal i Innlandet fylke. Stabburet fra 1600-tallet ble fredet 6. juni 1923.

Det har laftet tømmerkjerne i to etasjer, fundamentert med treramme med driede trestabber på flate steiner og tekt med teglstein. På vestre gavlvegg er sideveggene og laftekjernens øvre del trukket ut for inngangssval i første etasje. I første etasje er tømmerkjernen delt i to adskilte rom. Rommene i andre etasje og loftsplanet er i ett rom. Buret har innvendige trappeløp til etasjene.

Når det gjelder hovedbygningen på

Maarud er det angitt vernedato 5. juni 1923, men vernestatus skal være uavklart. Bygningen er U-formet med inngangsparti i den midtre delen. Hovedbygningen er oppført 1780, den vestre sidefløyen mellom 1820 og 1830. Midtgangspartiet har en loggia som bæres oppe av 8 stk søyler. Bygningen har en åstakkonstruksjon med helvalm på sidefløyene. Taktekkingen er av enkelkrum tegl.

I 1924 ble hovedbygningen flyttet på ny grunnmur og sidefløyen som trolig var en frittstående bygning ble flyttet til sin nåværede plass for å oppnå symmetri og monumentalitet på gårdsanlegget. Det ble påbygd en østre sidefløy som rommer hovedkjøkken og moderne leilighet. Hovedbygningens interiør ble delvis avdekket og restaurert, bland annet ble kaminer, paneler og listverk tillbakeført til sitt opprinnelig stiluttrykk. Arkitekt Magnus Poulsson tegnet tilbygget og Riksantikvaren, konservator Domenico Erdmann gjennomførte de innvendige restaureringsarbeidene.

Maarud har også et verneverdig hageanlegg fra første del av 1900-tallet. Hagen er klassisistisk, symmetrisk med plenflater og poppelalleer. Arkitekt for hagen er også Magnus Poulsson.

Kulturminne-id: 86276

Nåværende eier er Ole Andreas Stang