Fredet i 1923

Bjartnes (Bjertnes), Verdal

Bjartnes Bjertnes

Fredet i 100 år 👑 BJARTNES 🇳🇴 (Bjertnes) i Verdal, Trøndelag. Hovedbygningen og rester av en steinbygning (Klüwerstua) ble fredet 19. april 1923.

Gården har fra gammelt av ligget under Stiklestad kirkegods, antagelig siden middelalderen. I 1741 ble kirkens part makeskiftet til oberstløytnant Lorentz Didrik Klüwer, som var eier i 1739-1771.

Gårdsanleggets bygninger er samlet rundt et firkantet, langstrakt tun. Sannsynlig vis går anlegget tilbake til 1727-1739, da generalmajor Hans Jakob Brun var eier av gården. Major Lorents Didrik Kluver, sønn av oberstløytnant Kluwer, som var eier i 1782-1820, gjennomførte store forandringer på gården.

Hovedbygningen er ei trønderlån i 2 etasjer og med saltak. Den er kledd med stående panel/tømmermannskledning og taket er tekket med skifer. Første etasje har krysspostvinduer med 4 like store rammer, mens andre etasje har to-rams vinduer.

Fasaden er assymetrisk med hovedportal og en enklere sideinngang. Hovedportalen har halvsøyler, høyt overstykke og overlysvindu. Sideinngangen er nå flyttet vest for sin opprinnelige plassering. Trolig var låna inndelt som to treromsstuer der stua i vest hadde et langkammers i tillegg. I følge Gerhard skal låna være bygd av Generalmajor Hans Jakob Brun. Han eide gården i tida 1727-1737.

Bygningen har hatt malte tapeter som dateres til 1720-årene. Gerhard Schøning nevner at stuene var «betrukne». Bl.a. hadde ei stue lerretstapeter med frihåndsdekor trolig malt av prestesønnen Eggert Munch fra Våge. Disse ble solgt til Trondhjems kunstindustrimuseum i 1907.

Steinstuen er en to-etasjers bygning som er sammenbygd med driftsbygningen. Bygningen kalles «Klüverstua» (eller Majorstua) og har innhugget årstall 1789 og initialene LDK (Lorents Didrik Klüver). 1 etasje er oppført i stein fra Haug kirka. Da driftsbygningene brant på gården i 1934, sto første etasje igjen av bygningen fordi det var leire i himlingen mellom 1. og 2. etasje. 2. etasje ble oppført igjen i reisverk, tidligere var den i laftet tømmer.

KulturminneID: 87616

Nåværende eier er Ole Petter Bjartnes.