Fredet i 1923

Skinnarbøl, Kongsvinger

Skinnarbøl, Kongsvinger

Fredet i 100 år! 👑 SKINNARBØL 🇳🇴 Kongsvinger 🎉 Fredet 6/6 1923! 😀

Den fredede hovedbygningen i empirestil datert 1814-1849 er enetasjes bygning i empirestil og består av hovedfløy med søylebåret midtgavl og to sidefløyer, som er sammenbygd med driftsbygningene i et caretformet anlegg.

Den er fundamentert på en mur av fuget naturstein. I den vestre delen er det jordkjeller. Bygningen er oppført av stampet jord med halm og lyng som bindemiddel.

vestfasaden og i hjørnene på utsiden av anlegget er veggene preget med et mønster som illuderer hugget sten. 44 krysspostvinduer med en smal pyntelist som deler de nederste rutene, er regelmessig plassert på fasaden.

Det strengt regelmessige preget brytes av inngangspartiet og utgangen til hagen. Begge har baldakiner med frontispis som bæres av doriske søyler. Utgangen til hagen er flankert av store buevinduer. Valmtaket har svai med grunt takutstikk, bred gesims og er tekket med tegl.

Storgården har en lang historie og er kjent helt tilbake til 1300-tallet. Dronning Sofie, som var gift med Oscar 2, tilbrakte en rekke somrer på Skinnarbøl, som i denne tiden på folkemunne ble kjent som «Grenseslottet».

Det er på cirka 1000 m2 og har 20–30 rom. Festsalen er på 110 m2 og har et tak i samme stil som den store festsalen på Slottet i Oslo. Foran huset er det et parkanlegg på 10 mål.

ID 86284

Eier: Halvor Westye Egeberg