Fredet, Info

Unntak for Europeiske hus

Direktivet om bygningers energiytelse (EPBD) vedtatt av medlemslandene

European Historic Houses er glade for å dele at det reviderte direktivet om bygningers energiytelse (EPBD) – inkludert unntaket presset av europeiske historiske hus – ble formelt vedtatt av rådet 12. april. Direktivet skal nå signeres og publiseres i EU-tidende. Det er nå på tide at nasjonale foreninger bruker dette brede unntaket på nasjonalt nivå for å sikre at deres private eiere av historiske hus har full nytte.

Unntaket omfatter også Minimum Energy Performance Standards (MEPS) og er formulert på følgende måte: «bygninger offisielt beskyttet som en del av et utpekt miljø eller på grunn av den spesielle arkitektoniske eller historiske fortjenesten, eller andre arvbygninger, i den grad overholdelse av standardene ville uakseptabelt endre deres karakter eller utseende, eller hvis renoveringen ikke er teknisk eller økonomisk gjennomførbar».

Dette er et monumentalt skritt i å beskytte historiske hus og deres eiere. Medlemsstatene har to år på seg til å innlemme bestemmelsene i EPBD i sin nasjonale lovgivning. Beslutningen om anvendelsen av unntaket hviler imidlertid på medlemsstatenes hender.

Oppfordring til handling

Proaktiv lobbyvirksomhet er nå avgjørende for å sikre at fleksibiliteten unntaket gir til huseierne blir implementert på nasjonalt nivå. European Historic Houses vil holde deg informert om fremskritt i andre land så snart vi mottar informasjon.

Bakgrunn

I 2021 sendte Kommisjonen til Europaparlamentet og Rådet et forslag om en omarbeiding av EPBD. Som en påminnelse er dette direktivet en del av EUs «Fit for 55»-pakke og fastsetter minimumskravene til energiytelsen til bygninger, nye og eksisterende, som blir renovert for å garantere minimum energiytelse og nullutslippsbygninger innen 2050. Av hensyn til våre private kulturminnebygninger, som historiske hus, var det nødvendig å legge til endringer for å beskytte deres integritet og våre eieres liv. European Historic Houses – med hjelp av vennlige parlamentsmedlemmer og våre partnere – foreslo å få det allerede eksisterende unntaket for offisielt beskyttede bygninger utvidet til andre arvbygninger.