Fredet, Info

Deltakelse på EHH i Tsjekkia

Samling EHH i Tsjekkia

Rapport fra deltakelse på European Circle of Historic House Owners i Tsjekkia 20.-22. oktober 2023 🇪🇺🇳🇴

European Historic Houses møte i Tsjekkia samlet ca 35 deltakere fra mange land. Det spesielle med gruppen var at flere deltakere eide et historisk/fredet hus i et land, men bodde i et annet land eller region, – ofte hovedstadsregionen. Møtet startet med byvandring i Praha som bla annet viste oss den kjente astronomiske klokken 1400-tallet, et av få kubiske bygninger fra 1912 og huset hvor Franz Kafka bodde.

Så avreise til Zamek Peruc hvor selve konferansen ble avhold med temaet « Reducing the carbon footprint of heritage,- options and strategies.»

Innleggene var etter mitt syn av varierende kvalitet og relevans og jeg vil forsøke å referere noen få hovedinntrykk:

• Bruk av indre varevinduer og restaurere gamle vinduer er en god løsning som både ivaretar det antikvariske og sparer energi.

• Utfordring: all oppvarming skaper kondensproblemer som må håndteres.

• Stadig færre eiere har inntekter som kan bære vedlikeholdskostnadene, – ble synliggjort ved håndsopprekning

• Solpanelparker på egnede områder ble nevnt som et alternativ for å møte de økende energikostnadene

• En abbedisse fortalte om et stort historisk kloster hvor hele taket nå tekkes med terrakottafargede taksteiner med innebygde solceller

• Mange eiere må drive utleie for å finansiere sitt eierskap – det ble sagt at det er økende behov for «decadent lunches»

• De historiske bygningene ble overtatt av Kommunistpartiet etter WW2 som stjal inventaret og ødela mange bygninger gjennom omdisponeringer

Sluttkommentar: På slike møter foregår mange av de interessante diskusjonene mellom deltakerne utenfor det formelle programmet. Dette var et hyggelig og givende møte som viser at eiere av fredede bygninger har mange felles utfordringer som knyttes til økonomi. Mitt inntrykk var at de færreste bor i sine historiske bygninger, men må leie dem ut for å sikre inntekter til vedlikehold. Det kunne kanskje vært spennende å gjøre en kartlegging i Norge for å se hvor mange som driver utleie eller må gjøre det i framtida for å overleve.

PS det var strenge krav til antrekk, – med bla annet krav om black tie/smoking på festmiddagen, men det var jo litt artig.

Erik Rignes

Representant for foreningen Fredet