Fredet, Fredet i 1923

Referat fra RAs høstmøte i Kristiansand

Bildet av teksten Fredet

Referat fra Riksantikvarens høstmøte 2023 i Kristiansand – 1 og 2 november. 🇳🇴

Her får vi tilbakemelding på høstmøte fra Else Rønnevig og Reidar Hagen.

Skrevet av Else «Sprossa» Rønnevig:

På et årsmøte der det skulle feires 100 års jubileum for fredning av bygninger i Norge av nasjonal verdi hadde det vært på sin plass at også foreningen FREDET var blitt presentert og synliggjort på en skikkelig måte, av en som eier et eller flere fredet bygg.

En 5 min. film, etterfulgt av Daniel Johansen fra NTNU med foredraget «Fredning som virkemiddel for å ta vare på kulturminner og kulturmiljøer i framtida» var ikke engasjerende nok for meg som eier av husmannsplassen Hesthagen, selv om stuehuset ble vist på skjermen.

I jubileumssammenheng burde selvsagt en eller et par eiere av fredede hus på Agder ha fått anledning til å si sin mening. Min opplevelse av programmet var at det hadde noen gode tema, men var mangelfullt når det gjaldt den fredede bygningsmassen og problematikken rundt bevaring og arbeid for denne. Den økonomiske siden f.eks. ble ikke nevnt. Det var heller ikke satt av tid til debatt rundt dette viktige temaet. Det burde det absolutt ha vært. Vi snakker her om intet mindre enn en – 100 års feiring.

Det er gjort opptak av foredragene disse to dagene. Om dere ikke fulgte med på streemingen av møtedagene så kan dere gå inn på Riksantikvarens youtube-kanal for å få med dere alt.

Skrevet av Reidar Hagen:

Å ta vare på de fredede og bevaringsverdige bygningene i landet er og blir ytterst viktig som en forankring i landets historie. Alt for mye blir stående og forfalle uten at noen gjør noe med det. Landet rår over offentlige midler som kunne vært satt inn i en redningsaksjon i et mye større omfang enn hva som er tilfelle nå og kanalisert gjennom Riksantikvaren.

Bare det å la være å innkreve mva ville jo innebære en besparelse på 25%. Dette må de som styrer ta på alvor skal det bli mere av bygningshistorien igjen til våre etterkommere. Det framkom ikke i årsmøtet at en kan vente seg noen positiv endring av betydning. En stor oppgave for Fredet må være å fortsatt forsøke å påvirke beslutningstagere her.

Positivt er den økede satsingen på utdannelse innen bygningsbevaring. Uten tilstrekkelig med håndverkere med rett kompetanse kommer vi ikke langt. Men det er uansett et langt lerret å bleke; med 200.000 hus som står tomme er bevaringsoppgaven enorm. Og behovet for offentlige midler tilsvarende.

Takk til for at vi fikk delta!