Fredet i 1923

Smithestrøm, Drammen

Smithestrøm i Drammen

Smithestrøm i Drammen

Fredet i 100 år 🇳🇴 SMITHESTRØM 🇳🇴

Hovedbygningen på lystgården Smithestrøm i Strømsgodset ble fredet 1. februar 1923. Bygningen ble reist i årene 1767-78 som landsted for Petronelle og Gabriel Smith, og ble finansiert av deres omfattende sagbruks- og rederivirksomhet fra Bragernes i Drammen. Byggmester og arkitekt var byens anerkjente mestersnekker Brede Rantzau.

Saksutredningen i forkant av fredningen var kortfattet: «Smithe-Strøm. Bygget 1778, overordentlig interessant og karakteristisk bygning med helt mansardtak.» Mansardtaket er fortsatt «helt» og godt bevart sammen med opprinnelig kledningen og mange originale vinduer. De representative rommene står slik de ble utformet for snart 250 år siden.

Allerede året etter fredningen, i 1924, fikk eier, grosserer Emil Onshuus, viktig bistand av Riksantikvaren. Kommunen ønsket nemlig å anlegge en ny vei gjennom lystgårdens hageanlegg. Riksantikvar Harry Fett tok egenhendig pennen fatt og skrev til reguleringskommisjonen om det planlagte inngrepet som «- vil komme til at virke skjemmende paa det vakre anlæg.» Planene om ny gate ble den gang skrinlagt. I dag, 100 år senere, bygges ny Vestfoldbane gjennom det opprinnelig hageanlegget.

Nåværende eiere er Anna Helene Stampe Sellæg og Jo Sellæg! 😀

Dronefoto: Nils Maudal.