Fredet i 1923

Drivstuen, Sør-Trøndelag

DRIVSTUEN 👑 Fredet i 100 år! 🇳🇴

Hovedhuset på gården Drivstuen i Oppdal er oppført på 1600-tallet og ble fredet 1.februar 1923. Det er et toetasjes, laftet våningshus, med enetasjes bakbygning i sør. Gavlsidene og bakveggen ved kjøkkenet har fornyet, stående panel. Saltaket er tekket med torv, og frem til omkring 1900 fantes en enkel takrytter på søndre del. Tunfasaden har to innganger med enkle portaler. Hovedinngangen i nord er innrammet av to halvsøyler på postament, i den søndre delen flankeres den tofløyede døren av smale vinduer. Veggen over hoveddøren har merker etter en balkong eller bislagstak. Begge reposene har på 1900-tallet fått benker på hver sin side. Bygningens nåværende vinduer fantes også i 1870-årene, men flere vinduer er fornyet. Geriktene er dels fornyet, dels 1800-talls med tannsnitt. Bygningen har tradisjonell planløsning, delvis med værelser i full bredde i 1. etasje. 2. etasje bærer dels preg av husets opprinnelige funksjon som skysstasjon, og med unntak av et smalt vinkelværelse finnes her rom bare i dobbelt rekke.

Gårdsanlegget er et firkanttun bestående av fjellstue/våningshus, kårbolig, to stabbur, driftsbygning og eldhus. Anlegget ligger 680 meter over havet, omkring 500 meter nord for Drivstua jernbanestasjon. Den gamle riksvegen gikk gjennom tunet, og gården hadde status som skysstasjon.

Denne delen av Drivdalen har et godt bevart natur- og kulturmiljø. Kulturmiljøet er særlig knyttet til landets samferdselshistorie (med den fredete Drivstua jernbanestasjon).

Dagens eier er Øyvind Drivstuen.