Fredet i 1923

Systugun Garmo, Lom

Systugun, Lom

Gård i Lom

SYSTUGUN GARMO 🏆 Fredet i 100 år! 🇳🇴Garmo søndre (gnr. 4, bnr 1, Systugun Garmo) i Lom ble fredet 6. juni 1923.

Fredningen omfatter hele gårdsanlegget med 7 bygninger. Hovedbygningen er yngst, fra 1800-tallet og er en enkel toetasjes, lafta midtkammersbygning med skifertak, fundamentert på ringmur av naturstein. Langfasadene har synlige tømmervegger og vidskiene på hovedtaket har en enkel dekor. Kortveggene er panelt. Bygningen var opprinnelig laftet i en etasje, men ble påbygd en etasje på 1950-tallet.

Søre stugu er ei tømra akershusisk stue i to høyder, og med utvedig tohøgda nåsåsval i reisverk på den ene langsiden. Svalgangen har fint utskjårne vindskier og gavlspir. Huset er tekt med skifer. Inventaret inneholder bl a en klebersteinspeis og en jernovn fra Fredrik den 3.’s tid.

Kårstugu er det tredje freda våningshuset. Den ene delen av kårstugu er den gamle veslestugu på gården, et lafta upanelt torvtekt tømmerhus med akershusisk grunnplan og med inngangssval på den ene gavlsida med utskårne vindskier og gavlspir.

Ved siden av hovedbygningen står aurbua, et toetasjes tømrahus med aurbu (lita matbu med jordgolv) i første etasje og et loftsrom med peis i andre etasje, Dette huset har åpen svalgang og er tekt med torv. Det andre stabburet er også i to etasjer, med to rom i første etasje.

Garmogårdene har en spennende historie tilbake til 1200-tallet. Tidligere lå en stavkirke på gården. Den står i dag på Maihaugen.

Nåværende eiere er Henning Paul Garmo og Kristine Romslo. 🇳🇴