Fredet i 1923

Apoteket, Flekkefjord

Apoteket

Apoteket, Flekkefjord

APOTEKET i Flekkefjord 👑 Fredet i 100 år! 🇳🇴

Oppført 1812 av Berent L Soland. Senere overtatt av vicekonsul Hans Laersen som en tid drev kjøpmanns- og rederivirksomhet.

Svanen Apotek hold til i byggets 1. etasje fra ca 1849 til 1982. Det gamle apoteket ble fredet 6. juni 1923.

Apoteket er en lafta trebygning kledd med liggende panel. Den er bygd i ei blanding av klassisk stil og empirstil. Det er harmoni mellom taket og bygningskroppen. Taket er helvalma. Hovedinngangen er vendt mot hagen og den såkalte Elva. Den store inngangsdøra er prega av empirestil. Rundt hovedinngangen er det svært mange vinduer som står symmetrisk om inngangspartiet. Vinduene er i klassisistisk stil. Inngangspartiet har et rektangulært overlysvindu med sprossemønster. Inngangspartiet på motsatt side mot gårdsplassen har samme vindu. Vinduene på denne fasaden står ikke symmetrisk. Den sida som vender mot Brogata, har dør fra gata til butikken. Baksida mot gårdsplassen har veranda langs halve andre etasje. Hagen fra inngangspartiet ned mot den såkalte Elva er en typisk sørlandsk byhage, tidligere apotekerhage. En port knytter en uthusbygning, i klassisitisk stil, til anlegget. Uthusbygningen har fasade langs gata. Hovedbygning og uthusbygning rammer inne en gårdsplass mot Anders Beers hus.

Huset har vært i samme families eie siden 1898. 4. og 5. generasjon bruker 2. etasje med tilhørende hage som helårs feriested.