Fredet i 1923

Kapteinsgården Myrolhaug, Nordfjordeid

Fredet i 100 år! 🇳🇴 Kapteinsgården Myroldhaug i Nordfjordeid ble fredet 6. juni 1923. Bygningen ble opprinnelig oppført på Skårhaug i 1785 og ble i 1811 flyttet til nåværende plass.

Hovedbygningen er en enetasjes tømmerbygning reist over et grunnplan med rektangulær hovedform, men med to sekundære tilbygg plassert usymmetrisk på nord- og østfasadene. Huset har en spissgavlet ark over en midtstilt hovedinngangsdør på den symmetriske hovedfasaden mot sør. Døren har buet overlysfelt og andre empiredetaljer. Veggene er kledd med liggende, hvitmalt panel som er festet til tømmerkassen med trenagler. Bygningen har saltak tekket med takstein i tegl, og samme type saltak på tilbyggene.

Huset har tre stuer, en forstue, dagligstue og bestestue med kabinett(røykerom). Beste stuen har en flott sjelden etasjeovn. Stort kjøkken med en stor grue og bakerovn.I tilknyttning til kjøkkenet var et spisskammers, som siden er omgjort til bad. I tillegg er det et lite tilbygg som kalles «melkehuset» hvor det ble foretatt slakting av sauer og bearbeiding av kumelk. Her finnes også en stor grue. Huset består videre av et strykerom, som siden er omgjort til soverom.

Det finnes også en potet- og vinkjeller.

Andre etasje består av en stor gang og fire soverom, hvor to er ganske store. Hvert av rommene har vært oppvarmet av vedovner hvorav en har en flott etasjeovn. Det rommet kalles «skulen» som i sin tid var brukt til skoleundervisning.

Huset har vært bebodd av sorenskrivar, prest, stortingsmann, lege og kaptein(derav navnet kapteinshuset). I 1881 ble huset kjøpt av utskifningformand Christian Fasting Aarestrup. Huset har siden det vært eid av denne familien.

Nåværende eier er Odd Kristian Aarestrup. 🇳🇴