Fredet i 1923

Barfrøstua, Koppang

Fredet i 100 år! 👑 «BARFRØSTUA på Koppang» 🇳🇴 er benevnelsen på den staselige bygningen som nå står på tunet til Stor-Elvdal Hotell i Koppang sentrum i Østerdalen.

Bygningen fra slutten av 1700-tallet stod opprinnelig på gården Gammelstu Trønnes og var en av tre barfrøstuer i en tett gårdsklynge på vestsiden av Glomma i Stor-Elvdal. Den var benyttet som vinterstue. Bygningen ble fredet i 1923 og var da eid av Stor-Elvdal kommune etter en større gårdskonkurs.

Bygningen er grundig beskrevet og illustrert hos Johan Meyer «Fortids kunst i Norges bygder».

Bygningen ble flyttet til Koppang i 1973.

Barfrøstuene er en særegen bygningstype i norsk bygningshistorie og er en del av «genren» Østerdalsstuer. Sentrum for bygningsskikken var Stor-Elvdal med omegn. Det spesielle er tårndelen, selve «Barfrøet» satt inn mot midten av bygget. Det var gjerne reisverk nede og laft oppe.

Tidsperioden til barfrøstuene er grovt skissert ca. 1650 – 1850. Noen ble bygd direkte som barfrøstue, eller tårnet kom til i etterkant. Opphavet til navnet «Barfrø» er svært usikkert. En teori til bygningstypens opprinnelse er at østerdøler, spesielt under 30-årskrigen, skal ha meldt seg som krigsdeltagere på kontinentet. Her ble det observert borger og slott med tårn og det var noe å etterligne på storgården hjemme i Østerdalen! Hvor kommer navnet «Barfrø» av? Det vites ikke sikkert. Kan være avledet av «bergfried» på tysk eller «beffroi» på fransk.

Det er i dag bare en håndfull komplette barfrøstuer tilbake. Noen er blitt reddet ved at de er flyttet til et museumstun, mens noen få andre har blitt tatt vare på av private eiere. Det store flertall av barfrøstuene har rett og slett råtnet bort. Bygningskonstruksjonen med tårnet inn mot bygningens hovedkropp skapte store utfordringer rundt takvannavrenning.

Nåværende hotelleier Pål Sagen fra Oslo kjøpte anlegget i 2014, og han er svært takknemlig for de betydelige bidragene stat og fylke har gjort for å redde denne bygningsskatten for fremtiden.

Den stolte eier har grunn til å hevde at han sitter med en av de største og best bevarte eksemplarene av denne berømte bygningstypen. Barfrøstuene er Stor-Elvdals bidrag til et viktig element i norsk kulturarv.

I dag benyttes bygningen i hotellets drift. Her er kommunale og private møter og foredrag, selskaper av alle slag, kulturmøter, kunstutstillinger, musikkarrangementer osv. Til bords kan det dekkes opp til mer enn 60 personer.